top of page

Hoe ben ik voice-over geworden?

Doordat ik in een dierenasiel werkte als dierenverzorger.
Dat klinkt waarschijnlijk gek en raar, dat is het ook. 

 
Mijn eerste baantje had ik als dierenverzorger bij dierenasiel en pension De WagenRenk in
Wageningen (het dierenasiel bestaat helaas niet meer).
Elke zaterdag en in vakanties werkte ik daar om honden en katten te
verzorgen, die op zoek waren naar een nieuw baasje. Ik heb dat altijd met erg veel plezier gedaan. 
Op een zaterdag tijdens de pauze werden we gebeld door de lokale omroep WOS (Wageningse Omroep Stichting). Zij zaten in de kelder van een flatgebouw en maakte 24 uur per dag radio voor de Gemeente Wageningen. De redacteur aan de telefoon vroeg of er iemand beschikbaar was om iedere zaterdag in de live uitzending om 12 uur te vertellen welke honden en katten een nieuw baasje zochten. Niemand van het team wilde dat, ik ook niet. Ik had nog nooit iets voor de radio gedaan, laat staan dat je iedere zaterdag live op de radio bent en al die mensen naar je luisteren… Uiteindelijk heb ik het toch gedaan, omdat ik deze kans om honden en katten aan een baasje te helpen niet wilde laten schieten.


Zo maakte ik iedere zaterdag met mijn collega een lijstje met honden en katten op een kladblaadje. Ik reed met mijn brommertje naar de studio in het centrum van Wageningen. Rond de klok van 12.15 uur kwam ik live in de uitzending en las ik het lijstje voor. Ik moet zeggen ik kreeg er lol in en bedacht de 'honden en katten top 10'. Ik wilde het item op de radio leuker maken en aantrekkelijker om naar te luisteren. Er werd een speciale jingle opgenomen en het item werd een groot succes. Mensen uit Wageningen en omgeving kwamen soms naar het asiel en vroegen om die bewuste hond of kat, die ze op de radio hadden gehoord. Internet was er toen nog niet. Radio was een prachtig medium om aandacht te vragen voor het asiel.

Na een aantal weken werd ik gebeld door de hoofdredacteur van de Wageningse omroep. Hij vroeg of ik interesse had om het lokale weekendnieuws te lezen. Dat waren korte blokken met activiteiten in en rond Wageningen. Deze werden op donderdagavond opgenomen en uitgezonden in het weekend. Ik was best vereerd kan ik je zeggen.. ik? 
De hoofdredacteur vond dat ik een duidelijke mooie warme radiostem had. Zo ging ik iedere donderdagavond naar de studio om de blokken op te nemen. Niet veel later werd ik gebeld door een lokale omroep in Herveld, omroep Valburg. Een radiozender voor de gemeente Valburg. Zij hadden mij gehoord op de radio, aangezien een DJ in Wageningen woonde. Ze wilden graag dat ik een dierenprogramma ging maken en presenteren. Ik kreeg 2 uur, elke zaterdag van 9 tot 11 uur aangeboden. Een programma presenteren in mijn eigen woonplaats, dat was cool. Ik was supertrots. In de tussentijd bleef ik het radioitem voor de dieren presenteren en nam afscheid van het weekendnieuws bij de omroep in Wageningen.

Ik heb jaren het programma Martin & Dieren gemaakt op de lokale omroep Valburg. Later werd de zender Waalstreek FM. Aangezien ik een goede stem had, werd ik gevraagd als station voice en heb ik alle jingles, reclames en aankondigingen ingesproken. Ik heb een dag in een opnamestudio in Rhenen gezeten (Melvin Jakobs producties). Ik realiseerde me ineens dat ik van dierenverzorger, een stem was geworden die nu 24 uur per dag uit de speakers kwam en mijn stem was het geluid geworden van de omroep. 

Na een aantal jaren werd Waalstreek FM overgenomen door MEGA 1.0.5. uit Rhenen. Dit radiostation was regionaal, zond 24 uur per dag uit en had 7 dagen per week dagelijkse programma's met DJ's. Het radiostation ging volledig draaien met PC radio. Voor die tijd een enorme stap, zeker als lokale omroep. MEGA 1.0.5. was in zekere zin de concurrent van Keizerstad FM. Helaas is MEGA 1.0.5. (de nummer 1 in jouw eigen regio) na een aantal jaren gestopt. Ten onder gegaan aan het eigen succes.

Ik viel in een zwart gat. Geen radio meer… Ik had er zo'n lol in, veel ervaring in opgedaan en nu was er niets meer. Wat nu… Heel toevallig werd ik gevraagd om woonvideo's in te spreken. Een videoproductiebedrijf nam te koop staande huizen op en ik werd als stem ingezet om er iets over te vertellen. Ik schafte een simpele microfoon aan en kon via Windows 95 met een opname programma aan de slag. Het inspreken van die video's ging perfect. Ik werd getipt om meer met mijn stem te gaan doen. Waarom ga je niet naar de Kamer van Koophandel en begin je voor jezelf als voice-over? Ik had er nog nooit aan gedacht. Ja, waarom ook niet? Ik kan werk van mijn stem maken. Ik schreef me in bij de KvK en bouwde zelf een website. Ik nam allerlei demo's op. Ik deed reclamespots na, die op de radio waren en zette die op de site. Ik stuurde diskettes, later cd's met demo's naar diverse stemmenbureaus (Wetransfer was er toen nog niet..hahah). Ik werd uitgenodigd door Eurovoice in Rotterdam om een demo op te nemen. Ze hadden interesse in mijn stem. In Rotterdam een aantal uren in de opnamestudio gezeten.. wat was ik gespannen. Er rolde een demo uit op een cassettebandje, waar ik verder mee de boer op kon.
 Niet veel later werd ik door Eurovoice gebeld om een radiocommercial voor 538 in te spreken. Een commercial voor de skitrein naar Oostenrijk voor een jonge doelgroep. Wat was ik trots als ik mezelf op de radio hoorde. 
In de afgelopen jaren heb ik honderden producties ingesproken (van de bakker op de hoek, tot bedrijfsvideo's, e-learning), ben ik van bedrijven de vaste telefoonstem en spreek ik commercials in voor de landelijke radio en tv.

Door de jaren heen ben ik uitgegroeid tot een professionele voice-over met een eigen studio met kwalitatief goede apparatuur, een eigen vocal booth, vele opdrachtgevers en kan ik er ook nog mijn geld mee verdienen. Elke dag heb ik veel plezier en lol in dit werk en dat is voor mij het aller belangrijkste. Ik blijf leren en mezelf ontwikkelen… 

Wil je voice-over worden? Ga in een dierenasiel werken ;-)

Groetjes,

Martin

voicemartin  Martin Vink
voicemartin  Martin Vink
voicemartin  Martin Vink
voicemartin  Martin Vink
Eerste demo Eurovoice 1995 - Martin Vink
00:00 / 00:00
WagenRenk
bottom of page